De kans is groot dat je op de middelbare school veel werk hebt moeten lezen van Nederlandse schrijvers. Niet gek, want door de eeuwen heen heeft de Nederlandstalige literatuur zich erg ontwikkeld. Veel verschillende Nederlandse schrijvers, zowel van toen als nu, hebben hun stempel gedrukt op de literaire wereld. In dit artikel duiken we in de wereld van Nederlands’ bekendste schrijvers. Wie weet staat jouw favoriete auteur wel op de lijst!
Wie zijn volgens ons de beste Nederlandse schrijvers en wat maakt hen zo speciaal?
Als je een fan bent van het lezen van de Nederlandse klassiekers, heb je vast het boek Max Havelaar weleens gelezen, geschreven door Eduard Douwes Dekker. In de 19e eeuw schreef hij dit werk onder het pseudoniem Multatuli. Zijn debuutroman Max Havelaar, of de Koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, was een ware aanklacht tegen het Nederlandse koloniale bewind in Nederlands-Indië.
Door dit werk wordt Multatuli gezien als een voorloper van het realisme in de Nederlandse literatuur. Zijn kritische blik op de maatschappelijke misstanden is vandaag de dag nog steeds erg relevant. In totaal heeft Multatuli zo’n 40 boeken geschreven. Als fervent lezer kun je hier dus weken mee zoet zijn. Multatuli was niet enkel een van de bekende Nederlandse schrijvers uit de 19e eeuw, maar heeft tot op heden grote invloed op de literatuur.
Harry Mulisch wordt gezien als een van de meest bekende Nederlandse schrijvers van de 20ste eeuw. De Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed gehad op hem en zijn literaire werken. Tussen 1947 en 2001 verschenen zijn grote werken, denk hierbij aan De Aanslag, De Kamer en Twee Vrouwen. Het magische taalgebruik en de diepgaande filosofische thema’s maken de werken van Mulisch ware literaire hoogstandjes.
Voor zijn boek De Aanslag uit 1975 ontving Mulisch de AKO Literatuurprijs. Het werk verkent de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving als geheel en op enkele individuen. De roman was zo populair dat deze in 1986 werd verfilmd. De film won een Oscar en een Golden Globe.
Arnon Grunberg staat hoog in het lijstje bekende Nederlandse schrijvers van nu. De auteur heeft het vermogen om uiteenlopende genres te verkennen en de schrijfstijl van Grunberg kenmerkt zich door het gebruik van understatements, ironie en oneliners. Boeken als Tirza, Blauwe Maandagen, Fantoompijn en De Joodse Messias zijn daarom ook onder veel lezers erg populair.
De personages in de boeken van Arnon Grunberg worden in de meeste werken overgeleverd aan het noodlot en proberen zich staande te houden. Grunberg weet dit perfect te koppelen aan het thema nihilisme, wat zijn werk interessant maakt om te lezen. Dit geldt ook voor de roman Tirza, die lovende recensies ontving. Het boek heeft ook meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Libris Literatuurprijs.
Tommy Wieringa heeft veel indruk gemaakt met zijn vierde roman Joe Speedboot. Het boek werd al snel door menig lezer en critici opgepakt, wat resulteerde in verschillende nominaties en prijzen, waaronder de Magazijn La Vie en Rose Prijs en de Halewijnprijs. De schrijfstijl van Wieringa wordt gekenmerkt door een combinatie van realisme en poëzie.
Joe Speedboot is zijn bekendste werk, maar ook zijn overige boeken weten de menselijke zoektocht naar identiteit, vriendschap en liefde te verweven in een prachtig verhaal.
Kluun is het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Raymondus Godefridus Norbertus van de Klundert. Kluun is een hedendaagse schrijver die bekend staat om zijn directe en makkelijk leesbare schrijfstijl. Zijn werk verkent vaak thema’s van diepgaande menselijke emoties. Zijn vermogen om deze emoties te beschrijven, maakt hem een belangrijke en invloedrijke stem in de hedendaagse literatuur.
Zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter werd gelijk een groot succes. In dit aangrijpende verhaal, gebaseerd op de gebeurtenissen die hij en zijn vrouw meemaakten toen zij kanker kreeg. Thema’s als liefde, verlies en de complexiteit van de menselijke emoties staan in dit werk voorop. Het boek werd beloond met de Publieksprijs voor het Nederlandse boek.
Herman Koch is een Nederlandse schrijver die van alle markten thuis is. Zo is hij niet enkel auteur, maar ook televisie- en radiomaker én acteur! Als boekenfan is de kans groot dat je hem vooral kent van zijn romans, waaronder zijn bekendste werk Het Diner, dat vier keer verfilmd is, eenmaal in het Nederlands, eens in het Italiaans, in het Engels en in het Koreaans.
In dit werk verkent Koch de duistere kanten van de menselijke psyche. Dit thema zit verpakt in een verhaal over een etentje tussen twee echtparen. Hun loyaliteit naar hun kinderen wordt op de proef gesteld wanneer blijkt dat die een misdaad op hun geweten hebben. Herman Koch is geniaal en is in staat scherpe observaties te maken.
Zo, nu is het tijd om te horen van de vrouwelijke Nederlandse schrijvers. Simone van der Vlugt is één van Nederlandse thriller schrijver die naam heeft gemaakt met boeken als De Reünie, Het Bosgraf en Rode Sneeuw in December. Haar meeslepende verhalen en sterk uitgewerkte personages weten de lezer te boeien en in sommige gevallen zelfs op het puntje van hun stoel te drijven.
De werken van Simone van der Vlugt zijn al jarenlang enorm populair en staan, op enkele uitzonderingen na, altijd in de top 10 van de bestseller 60 lijsten. Haar eerste werk voor volwassenen, De Reünie, stond maar liefst 130 weken in deze lijst! Voor dit boek heeft ze twee prijzen mogen ontvangen.
Het vermogen van Simone van der Vlugt om de personages tot leven te brengen en ook nog eens een spannend plot te creëren, maakt haar tot een van de meest gelezen vrouwelijke auteurs in Nederland.
Saskia Noort, ook bekend als de ‘Koningin van de Nederlandse thriller’, is de auteur van Nederlands bekendste thrillers, waaronder De Eetclub, Nieuwe Buren en Bonuskind. Met deze boeken heeft de schrijfster een breed publiek weten te bereiken. Een aantal van haar boeken zijn verfilmd, zodat de verhalen ook gedeeld konden worden met niet-lezers.
Noort bezit het vermogen om alledaagse situaties te transformeren tot psychologische verhalen. Als lezer zul je al gauw twijfelen aan alles…
De Nederlandse literatuur blijft zich evalueren, maar er zijn een aantal auteurs die hun plekje in de lijst van beste Nederlandse schrijvers hebben bemachtigd. Van moderne klassiekers tot daadwerkelijke klassiekers, de Nederlandse literatuur kent het allemaal. Het werk van de acht bovenstaande auteurs heeft het Nederlandse literaire landschap bepaald.
Hoe leuk zou het zijn als je van elk van deze schrijvers eens een boek leest? Ontdek de wereld van het duistere menselijke psyche en de diepgaande emoties of lees over thema’s als Nederlands-Indië of de Tweede Wereldoorlog… Veel leesplezier!
Schrijfster voor Writers.nl
Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.
Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.
Alles over de betekenis van panseksueel: wat is panseksualiteit?
Verschillende writers delen hun expertise over uiteenlopende onderwerpen. Op Writers.nl vind je tekstschrijvers, bloggers, journalisten en meer die je voorzien van informatie, tips & tricks en leuke artikelen in verschillende vakgebieden.
© 2024 Alle rechten voorbehouden
Laatste blogs