Beste historische romans - Top 10!

Welkom bij een uitgebreide verkenning van de beste historische romans. In dit gedetailleerde artikel duiken we dieper in de wereld van de geschiedenis en historische fictie, waarbij we de top 10 beste historische romans onder de loep nemen. 

We leggen vooral de nadruk op meeslepende werken uit de middeleeuwen en de beste Nederlandse historische romans van 2023. Ontdek welke elementen een historische roman onvergetelijk maken, zoals gedetailleerde karakterontwikkeling, meeslepende dialogen en authentieke settings.

Wat maakt een historische roman zo goed?

Een kwalitatief goede historische roman omvat verschillende essentiële elementen:

Karakter

De personages moeten zich gedragen op een manier die passend is voor hun tijd, zelfs als ze de maatschappelijke normen uitdagen. Dit vereist begrip van:

 • De normen
 • Gedrag/houding
 • Overtuigingen
 • Verwachtingen 

Deze elementen moeten allemaal bij die tijd en hun sociale status passen.

Dialoog

De gesprekken moeten begrijpelijk zijn, maar af en toe moet het woordgebruik en de grammaticale structuren van het verleden worden gebruikt om een gevoel van een andere tijd te creëren, zonder de lezer te overweldigen.

Setting

De setting, inclusief tijd en plaats, is van cruciaal belang. Als schrijver moet je de lezer meteen meenemen naar het verleden, bij voorkeur al in het begin van het verhaal.

Thema

Thematische elementen gaan vaak verder dan alleen geschiedenis, maar moeten worden geïnterpreteerd binnen de context van de tijdsperiode waarin de roman zich afspeelt. Denk aan thema’s zoals:

 • Ambitie
 • Waanzin
 • Loyaliteit
 • Bedrog
 • Wraak
 • Liefde
 • Heldendom 

Deze thema’s krijgen verschillende interpretaties in verschillende historische perioden.

De verhaallijn

De verhaallijn moet in lijn zijn met de tijdsperiode en wordt vaak gevormd door historische gebeurtenissen uit die tijd, vooral als er bekende historische personages bij betrokken zijn.

Conflict

Conflicten moeten realistisch zijn voor de gekozen tijd en plaats en er moeten begrijpelijke redenen zijn waarom ze ontstaan.

Een wereld opbouwen

Het creëren van een wereld voor de lezers betekent dat allerlei elementen in het verhaal van die periode nauwkeurig moeten worden beschreven. Denk aan elementen zoals:

 • Gedragingen
 • Sociale structuren
 • Familieachtergronden
 • Regeringen
 • Religies
 • Internationale bondgenootschappen
 • Militaire operaties
 • Fysieke geografie
 • Stadsontwerpen
 • Politiek

Historische romans 2023: Nieuwe trends en ontwikkelingen

Volgens de selectie van de Walter Scott Prize for Historical Fiction voor 2023 is het duidelijk dat er een nadruk ligt op romans die niet alleen in het verleden plaatsvinden, maar ook levendig spreken tot het heden

De winnaar van dit jaar, de roman ‘These Days’ van Lucy Caldwell die zich afspeelt tijdens de Blitz in Belfast, en andere werken op de shortlist, zoals verhalen die zich afspelen in het 17e-eeuwse New England en een verhaal over Teha’amana, Paul Gauguin’s muze, benadrukken een trend om minder bekende verhalen en ondervertegenwoordigde perspectieven te verkennen in historische fictie.

Top 10 Historische Romans

1. "A Long Petal of the Sea" van Isabel Allende

Dit boek is een absolute aanrader voor mensen die houden van meeslepende verhalen over immigratie. Het biedt een diepgaand inzicht in de ervaringen van immigranten tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Een prachtig en ontroerend verhaal dat lezers meeneemt op een reis vol uitdaging, hoop en de veerkracht van de menselijke geest.

2. "March" van Geraldine Brooks (Pulitzer Prize Winner)

Perfect voor liefhebbers van historische literatuur die het technische vakmanschap waarderen. Een aangrijpend verhaal dat de geschiedenis tot leven brengt met boeiende personages en een diep emotioneel effect.

3. "The Luminaries" van Eleanor Catton (Booker Prize Winner)

Een geweldige optie voor lezers die genieten van ingewikkelde verhaalstructuren en gedetailleerde historische achtergronden. Een ambitieuze en intellectueel stimulerende roman die een historische periode opnieuw tot leven brengt met fascinerende elementen in het verhaal.

4. "The Ghost Bride" van Yangsze Choo

Ideaal voor fans van verhalen die verschillende genres combineren, zoals folklore, mysterie en historische fictie. Een boeiende ontdekkingsreis door de wereld van Chinese folklore en koloniale geschiedenis, doordrenkt met mysteries en elementen van speculatieve fictie.

5. "Stone Blind" van Natalie Haynes

Geschikt voor lezers met interesse in mythologie en de herinterpretatie van klassieke verhalen.  Een innovatieve benadering van de mythe van Medusa, die vraagtekens zet bij mythen, geschiedenis en de echte aard van monsters.

6. "Sparrow" van James Hynes

Perfect voor degenen die gefascineerd zijn door verhalen over het oude Rome en thema’s van volwassenwording. Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een bordeel, waarin een jonge jongen opgroeit en zijn identiteit ontwikkelt te midden van de tumultueuze ondergang van Rome.

7. "The World and All That It Holds" van Aleksandar Hemon

Een aanrader voor avontuurlijke liefhebbers van historische epische verhalen met een internationale uitstraling. Maak een epische reis mee terwijl je een apotheker volgt van Wenen naar de tumultueuze wereld van spionage en politiek tijdens de Bolsjewistische revolutie.

8. "The Red Tent" van Anita Diamant

Ideaal voor lezers die geïnteresseerd zijn in de vrouwelijke kijk op verhalen uit de Bijbel. Een meeslepend verhaal dat de Bijbelse geschiedenis tot leven brengt vanuit het oogpunt van een vrouw en de ervaringen van vrouwen in vroegere tijden benadrukt.

9. "Lavinia" van Ursula K. Le Guin

Ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de oude beschavingen en feministische interpretaties van historische verhalen. Een vernieuwende benadering van de Trojaanse Oorlog en de stichting van Rome, verteld vanuit het standpunt van het personage Lavinia.

10. "I, Claudius" van Robert Graves

Een absolute aanrader voor liefhebbers van politieke samenzweringen en het leven in het oude Rome. Een boeiende en nauwgezette weergave van het leven en de intriges rondom keizer Claudius in het oude Rome.

Beste historische romans middeleeuwen

De Middeleeuwen, die duurden van de vijfde tot de late vijftiende eeuw, hebben altijd zowel lezers als schrijvers van historische fictie gefascineerd. Met grote sociale veranderingen en belangrijke gebeurtenissen zoals de Zwarte Dood, biedt deze periode een rijke achtergrond voor boeiende verhalen. 

Het tijdperk zit vol dramatische gebeurtenissen, revoluties en conflicten, waardoor schrijvers talloze thema’s en settings kunnen verkennen – van ridderverhalen tot het dagelijks leven van gewone mensen.

Beste Nederlandse historische romans

1. “Mary en de geboorte van Frankenstein" door Anne Eekhout

Deze historische fictie in gotische stijl is een eerbetoon aan het leven en de prestaties van Mary Shelley. Het onderzoekt haar uitdagingen, verlies en belevenissen gedurende twee zomers in haar leven, inclusief de totstandkoming van haar meesterwerk, “Frankenstein“.

2. “Op drift in het Middenrijk" door J. Slauerhoff

Deze roman vindt plaats in het China van de jaren 1920 en is gebaseerd op de ervaringen van Slauerhoff als scheepschirurg. Het mengt een reisverhaal met diepgaande filosofische reflecties en spannende avonturen, waardoor het inzicht biedt in de politieke situatie van die periode.

3. “Max Havelaar of De Koffieveilingen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij" door Multatuli

Deze baanbrekende roman, die in 1860 werd geschreven, concentreert zich op Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) en werpt licht op de onderdrukking en uitbuiting die plaatsvond onder het Nederlandse koloniale regime. Het speelde een cruciale rol bij het vergroten van het bewustzijn over de onderwerping van de inheemse Indonesische bevolking.

4. “De Aanslag" door Harry Mulisch

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt het leven van Anton, een jongen wiens familiehuis is vernietigd door nazi’s als vergelding voor een moordaanslag. Het verhaal draait om hoe hij omgaat met zijn verleden en de moedige confrontatie aangaat met de waarheid van deze traumatische gebeurtenis.

Lezersgids: Hoe kies je jouw volgende historische roman?

Bij het selecteren van je volgende historische roman, zijn hier enkele stappen om een diepgaande leeservaring te garanderen:

 1. Verken binnen het genre: Begrijp wat lezers verwachten en ontdek hoe schrijvers scènes, personages en dialogen opbouwen.
 2. Focus op personages: Zorg ervoor dat ze goed passen bij de historische periode en maak ze geloofwaardig en authentiek voor de setting.
 3. Kies een specifieke tijd en plaats: Selecteer, voor nauwkeurigheid, een specifiek decennium en creëer een levendige setting vol culturele rijkdom.
 4. Doe grondig onderzoek: Bestudeer alles, van namen tot sociale normen en let op kleine details om authenticiteit te waarborgen.

Verweef historische gebeurtenissen in de verhaallijn: Dit verankert je verhaal in de historische context en beïnvloedt de ontwikkeling van je personages.

De toekomst van historische romans

De toekomst van historische romans belooft divers en vernieuwend te zijn:

Verkenning van onbekende verhalen in WOII

De Tweede Wereldoorlog blijft een dominant thema, maar auteurs verkennen nu ook minder bekende verhalen. Bijvoorbeeld, Hazel Gaynor’s roman speelt zich af in China in 1941 en Kaia Alderson richt zich op zwarte Amerikaanse vrouwen in het Women’s Army Corps.

20e eeuw als populaire setting

De setting van de 20e eeuw blijft populair, waarbij verhalen zich vaak uitstrekken tot het begin van de jaren 1970. Deze verhalen richten zich vaak op muziek, de trauma’s van de Vietnamoorlog en heldhaftige vrouwen.

Opkomst van multitijdromans

Multitijdromans worden steeds populairder, waarbij hedendaagse settings vermengd worden met historische settings. Een voorbeeld hiervan is Melodie Winawer’s roman die deels gesitueerd is in het 13e-eeuwse Griekenland.

Vrouwelijke hervertellingen van mythen

Vrouwgerichte hervertellingen van mythen en klassiekers winnen aan populariteit. Ze bieden frisse perspectieven op oude verhalen.

Groei van indie publishing

Er is een groeiende vertegenwoordiging van ondervertegenwoordigde auteurs te zien dankzij indie publishing, wat alternatieve wegen biedt voor diversiteit in verhalen.

Conclusie beste historische romans - Top 10

Van de middeleeuwen tot aan de moderne beste historische romans van 2023, blijven deze verhalen lezers fascineren met hun diversiteit en diepgang. Met behulp van de inzichten uit deze gids heb je nu alle benodigde kennis om de beste historische romans te kiezen voor jouw leesplezier, of het nu gaat om de top 10 titels, meeslepende middeleeuwse verhalen of de beste Nederlandse historische romans

Ervaar de vreugde van het verkennen van de uitgestrekte wereld van historische fictie!

Picture of Nienke
Nienke

Schrijfster voor Writers.nl

Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.

Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten