Top 10 favoriete christelijke schrijvers

In een wereld van literatuur zijn er tal van auteurs die hun geloof combineren met hun fictieve werken. Het lezen van christelijke werken zorgt ervoor dat je je zult bevinden in een wereld van geloof en reflectie. Ben je benieuwd naar de 10 beste christelijke schrijvers van de 21e eeuw? Dan bevind je je op de juiste pagina.

De beste christelijke schrijvers van de eeuw

Ontdek onze tien favoriete christelijke schrijvers wier pennen doordrenkt zijn met geloof, liefde en hoop. 

 1. Tom Wright
 2. Henri Nouwen
 3. Willem Ouweneel
 4. John Piper
 5. Dietrich Bonhoeffer
 6. Stormie Omartian
 7. Beth Moore
 8. C.S. Lewis
 9. Ted Dekker
 10. Francine Rivers

1. Tom Wright

Tom Wright is een bekende Britse nieuwtestamenticus en auteur van veel verschillende theologische boeken en de boekenreeks De Bijbel voor Iedereen, een praktische bijbelstudie over alle boeken van het Nieuwe Testament. 


Zijn academische werk wordt gepubliceerd onder de naam N.T. Wright, maar zijn populairdere werk publiceert hij onder zijn eigen naam, Tom Wright. Deze werken worden gelukkig ook vertaald in het Nederlands!

Enkele bekende werken van Tom Wright zijn:

 • Openbaring voor iedereen
 • Paulus
 • Eenvoudig christelijk

2. Henri Nouwen

Ondanks dat Henri Nouwen de 21e eeuw niet heeft mogen halen, behoort hij toch in dit rijtje thuis. Dit komt doordat de invloed van zijn werken nog steeds enorm groot is.

Nederlandse christelijke schrijver Henri Nouwen is voor veel mensen een gigantische inspiratiebron. Na zijn psychologie studie in Nijmegen schreef Nouwen enorm veel spirituele teksten in zowel het Nederlands als het Engels. Deze werken werden geïnspireerd door zijn missionarissen in verschillende landen.  

 

Een ontmoeting met Jean Vanier, grondlegger van de L’Arche gemeenschappen, opende zijn ogen voor de zorg voor en het leven met gehandicapten. In 1986 ging hij dan ook werken als pastor in een van de gemeenschappen, L’Arche Daybreak in Richmond Hill, Canada. 

Enkele bekende werken van Henri Nouwen zijn:

 • Eindelijk thuis
 • Vreemdelingen in het Paradijs
 • Bevrijd je verdriet

3. Willem Ouweneel

Willem Ouweneel is een Nederlandse bioloog, filosoof en theoloog. Daarnaast is hij onder het Evangelische en Orthodox-Protestantse deel van Nederland een bekende spreker, debater, publicist en auteur. In zijn 80 jaar op aarde heeft de man meer dan 200 populaire werken gepubliceerd.

De Nederlandse schrijver is wat controversieel binnen de christelijke gemeenschappen vanwege de omslag in zijn denken over de schepping en evolutie, maar is tot op de dag van vandaag nog steeds een christelijke schrijver met veel invloed en fans.
Enkele bekende werken van Willem Ouweneel zijn:

 • Het Plan van God
 • Zegen & Vloek
 • De Schepping van God

4. John Piper

Christelijke auteur John Piper heeft een duidelijke missie, namelijk: “God wordt het meest verheerlijkt in ons als wij het meest tevreden zijn in Hem”. De Amerikaanse predikant en theoloog legt in zijn preken een grote nadruk op de objectieve en absolute waarheid van het christelijk geloof en stelt dat die waarheid ontvangen kan worden door de leiding van de Heilige Geest.

Hoewel overtuigd Baptist, hebben de preken en boeken van John Piper een sterk Calvinistische inslag. 

Enkele bekende werken van John Piper zijn:

 • Geroepen tot Vreugde
 • Is uw Ziel gered?
 • Coronavirus en Christus

5. Dietrich Bonhoeffer

Net als Henri Nouwen is ook Dietrich Bonhoeffer gestorven voor de aanvang van de 21e eeuw, maar toch behoort hij tot de invloedrijkste christelijke schrijvers van deze eeuw. Voor velen zijn zijn boeken een grote inspiratiebron geweest in het proces van nadenken over discipelschap, de kerk en gehoorzaamheid aan Christus.

Dietrich Bonhoeffer was een bekende Duits kerkleider, theoloog, verzetsstrijder tegen het nazisme en schrijver van klassieke christelijke boeken. Het werk van Bonhoeffer is niet meer weg te denken uit het theologische debat na de Tweede Wereldoorlog.

Enkele bekende werken van Dietrich Bonhoeffer zijn:

 • Navolging
 • Geborgen en Getroost
 • Bidden met de Psalmen

6. Stormie Omartian

Na een verleden vol misbruik en alcohol- en drugsgebruik was Stormie Omartian op zoek naar innerlijke genezing. Dit vond ze bij Christus. Dit was de start van haar carrière als christelijke schrijver.

De Amerikaanse Stormie Omartian heeft meer dan 50 christelijke werken geschreven over de kracht van het gebed, de Heilige Geest en emotionele gezondheid. Naast dat de christelijke schrijver veel boeken schrijft, is ze ook een veelgevraagd internationaal spreker. Er is maar één ding wat ze verlangt, namelijk dat meer mensen God écht gaan leren kennen. 

Enkele bekende werken van Stormie Omartian zijn:

 • De Kracht van een Biddende Vrouw
 • Op Weg naar een Emotioneel Gezond Leven
 • Een Weg uit de Duisternis

7. Beth Moore

Beth Moore is al jarenlang verbonden met Living Proof Ministeries. Ze heeft de gemeenschap opgericht om meer mensen in contact te brengen met Jezus.

Beth Moore is een van de meest populaire christelijke schrijvers van christelijke werken gericht op vrouwen. Haar Bijbelstudiemateriaal wordt wereldwijd gebruikt in veel vrouwengroepen. 

Enkele bekende werken van Beth Moore zijn:

 • Leven in Vrijheid
 • Ontdekkingsreis
 • God op Zijn Woord Vertrouwen

8. C.S. Lewis

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis was een Britse schrijver, letterkundige en apologeet. Ondanks dat hij in 1963 al is overleden, heeft hij een gigantische nalatenschap achtergelaten. Tot op de dag van vandaag ontdekken jongeren en ouderen wereldwijd C.S. Lewis’ actuele zeggingskracht.

Enkele bekende werken van C.S. Lewis zijn:

 • Brieven uit de Hel
 • Onversneden Christendom
 • De Kronieken van Narnia

9. Ted Dekker

Op zoek naar spannende christelijke romans? Ontdek dan eens de boeken van Ted Dekker. Hij is een enorm veelzijdige schrijver, die geloof weet te combineren met elementen uit het thriller- en historische genre.

De Nederlans-Amerikaanse auteur is na het behalen van zijn middelbareschooldiploma vertrokken naar de Verenigde Staten. Hier is hij theologie en filosofie gaan studeren. Deze kennis gebruikt hij tot vandaag de dag bij het schrijven van zijn boeken. 

Enkele bekende werken van Ted Dekker zijn: 

 • Martelaarslied
 • Het Heiligdom
 • De dochter van de Beul

10. Francine Rivers

Al sinds jongs af aan had Francine Rivers de wens om schrijfster te worden. Nou, het is haar gelukt!

In 1986 kwam Francine Rivers in contact met het Christendom. Ze stopte even met schrijven en richtte al haar aandacht op Bijbelstudie en Christus. Enkele jaren later kwam haar eerste christelijke roman uit. De roman De Zondeneter werd zo’n succes dat deze in 2007 werd verfilmd. 

Enkele bekende werken van Francine Rivers:

 • Bevrijdende Liefde
 • De Schepping Juicht
 • De Stem van een Vrouw
Picture of Nienke
Nienke

Schrijfster voor Writers.nl

Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.

Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten