Spannendste boeken - Beste thrillers

Ben je op zoek naar een boek dat je vervoert naar een wereld vol spanning? Duik dan eens in het thrillergenre. Deze boeken zorgen ervoor dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel zal zitten. Je hersenen zullen blijven kraken tot het mysterie is opgelost en je zult jezelf verliezen in duistere plot twist. Of je nu een grote lezer bent of gewoon op zoek bent naar spanning, het genre biedt voor iedereen een opwindende leeservaring.

Top 10 Spannendste boeken

Je bent vast benieuwd naar onze favoriete boeken binnen het thriller genre. Gelukkig hebben wij een lijst opgesteld met de beste thrillers boeken ooit! Bereid je op slapeloze nachten, want deze boeken wil je absoluut niet wegleggen. 

  1. Misery – Stephen King
  2. Nachtfilm – Marisha Pessl
  3. Iene Miene Mutte – M.J. Arlidge
  4. Dag en Nacht – Romy Hausmann
  5. Vrouw in het Zwart – Susan Hill
  6. Hex – Thomas Olde Heuvelt
  7. Een verdiende dood – Peter Swanson
  8. Dertien – Steve Cavanagh
  9. De Therapie – Sebastian Fitzek
  10. Nachtschade – Karin Slaughter

Onze favoriete thrillers

In dit lijstje presenteren we de spannendste boeken ooit… durf je het aan?

1. Misery - Stephen King

We kunnen natuurlijk geen lijst met de spannendste boeken opstellen zonder Stephen King op de lijst te zetten. De auteur is bekend van zijn horrorverhalen zoals It en Pet Sematary. Ben je op zoek naar iets spannends, maar is horror nog een te grote stap? Dan is Misery het perfecte boek om mee te beginnen. 

In Misery wordt bestsellerauteur Paul Sheldon het slachtoffer van een doorgedraaide fan die hem dwingt haar favoriete personage weer tot leven te wekken.

Schrijver Paul Sheldon wordt op een afgelegen boerderij gegijzeld door de zonderlinge Annie Wilkes, de grootste fan van zijn boeken. Maar Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door de auteur. Annie dwingt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Paul heeft, gekluisterd aan zijn rolstoel, geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens…

2. Nachtfilm - Marisha Pessl

In het boek Nachtfilm van Marisha Pessl wordt de jonge, mooie Ashley Cordova op een koude oktoberavond dood gevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan te New York. Het lijkt alsof ze zelfmoord heeft gepleegd, maar onderzoeksjournalist Scott McGrath vermoedt dat er meer aan de hand is.

Hij volgt de familie Cordova al jaren, en is geobsedeerd door Stanislas Cordova, beroemd filmregisseur en de vader van Ashley. Vastbesloten het mysterie rondom Ashleys dood te ontrafelen gaat McGrath op onderzoek uit. De speurtocht leidt Scott naar een inrichting, duistere nachtclubs en onderwereldfiguren. Het lijkt wel alsof hij zich bevindt in een film van Cordova. Is hij het volgende slachtoffer?

Deze spannende thriller is perfect voor de lezer die ook erg van film houdt.

3. Iene Miene Mutte - M.J. Arlidge

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden.

Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Iene Miene Mutte is het eerste boek in de spannende Helen Grace-serie van M.J. Arlidge. Bevalt dit boek je? Gelukkig kun je direct verder met de serie. Tot op heden bestaat de serie uit elf boeken.

4. Dag en Nacht - Romy Hausmann

Lena is al veertien jaar spoorloos verdwenen. Tot haar ouders plots het verlossende bericht ontvangen dat ze gevonden zou zijn. Maar dan volgt een nieuwe klap: de vrouw die bewusteloos in het ziekenhuis ligt is niet Lena, maar toch lijkt ze sprekend op haar…

Al snel blijkt dat de vrouw ontsnapt is aan een pure nachtmerrie: een man die ze had leren kennen in de kroeg, sloot haar op in een afgelegen hut in een bos. Ze moest doen alsof ze een zekere Lena was en op twee kinderen passen die niet de hare waren. De man legde hun strikte regels op die ze nauwgezet moesten volgen. Dag en nacht. Wie is die man en waarom is hij nog niet opgepakt? En wat is er met Lena gebeurd?

Dag en Nacht is een van de beste thrillers boeken van de laatste 10 jaar. De menselijke psyche wordt fantastisch gecombineerd met spannende wendingen, waardoor je niet durft te stoppen met lezen.

5. Vrouw in het Zwart - Susan Hill

In een top 10 beste thrillers kan Vrouw in het Zwart niet ontbreken. Dit boek uit 1983 is tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron voor thrillerschrijvers. Het boek is absoluut een van de beste thrillers boeken ooit geschreven.

De jonge jurist Arthur Kipps krijgt de opdracht om de begrafenis van Alice Drablow bij te wonen en haar nalatenschap uit te zoeken.Hij heeft er geen enkel idee van dat achter de gesloten luiken van haar grote huis tragische geheimen schuilgaan.

Pas wanneer hij bij de begrafenis een glimp opvangt van een jonge vrouw met een uitgeteerd gelaat die geheel gekleed is in het zwart, begint hem een ongemakkelijk gevoel te bekruipen… Dit gevoel wordt alleen maar erger wanneer hij gedwongen wordt om in een oud huis te verblijven.

6. Hex - Thomas Olde Heuvelt

Geïnteresseerd in een boek over een eeuwenoude heks? Dan is Hex geschreven door de Nederlandse Thomas Olde Heuvelt, absoluut een boek dat je zo snel mogelijk op moet pakken. 

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

7. Een verdiende dood - Peter Swanson

In Een verdiende dood ontmoet ontmoet Ted een vrouw in een bar op het vliegveld. Het klikt meteen, en na iets te veel cocktails vertelt Ted dat zijn vrouw hem onlangs heeft bedrogen. Hij grapt dat hij haar wel zou kunnen vermoorden. De onbekende vrouw, Lily, antwoordt dat hij dat zeker moet doen, en dat ze hem daarbij wil helpen.

Thuis in Boston blijven Ted en Lily elkaar zien. Hun plannen om de perfecte moord te plegen worden steeds serieuzer, en Ted wordt langzaam verliefd op Lily. Wat hij niet weet is dat Lily een duister verleden verbergt: ze is geen onbekende met moord. Maar ook Ted heeft een groot geheim dat hij niet kan onthullen. Kunnen ze elkaar vertrouwen? En van wie komt uiteindelijk het verraad?

De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door wilt blijven lezen. Niets is wat het lijkt en als lezer zul je je tot het einde afvragen wat de waarheid is.

8. Dertien - Steve Cavanagh

Het beroemdste koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt filmster Robert Solomon veroordeeld voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn.

Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? Wat als hij in de jury zit?
Dertien is een thriller die perfect is voor fans van rechtbank series. Bereid je voor, want je zult tijdens het lezen constant met open mond op het puntje van je stoel zitten.

9. De Therapie - Sebastian Fitzek

De Therapie van de Duitse auteur Sebastian Fitzek is dé psychologische thriller die je absoluut moet lezen als je geïnteresseerd bent in de menselijke psyche en mentale stoornissen. Je zult nooit raden wat je te wachten staat.

De 12-jarige Josy verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden. Haar vader, psychiater Viktor Larenz, heeft zich, vier jaar na de verdwijning van zijn dochter, teruggetrokken op een afgelegen eiland waar op een dag de mooie Anna opduikt. Ze wil graag bij dr. Larenz in therapie omdat ze last heeft van waanvoorstellingen. Daarin ziet ze steeds een jong meisje dat erg veel weg heeft van Josy.

In de hoop dat ze hem meer over Josy kan vertellen, stemt dr. Larenz in met de therapie. Gaandeweg lijken de vermoeiende en emotionele sessies meer en meer op een dramatisch verhoor en gebeuren er vreemde en onverklaarbare dingen op het eiland…

10. Nachtschade - Karin Slaughter

Geen top 10 spannendste boeken is compleet zonder een Karin Slaughter boek. De schrijfster wordt niet niks de Queen of Crime genoemd. 

 

In het stadje Grant County ontstaat onrust als een jonge lerares wordt verkracht en vermoord. De vrouw wordt gevonden door Sara Linton, de plaatselijke kinderarts en lijkschouwer. Samen met politiecommissaris Jeffrey Tolliver, haar grote liefde van vroeger met wie ze op gespannen voet staat, probeert ze het mysterie van de moord op te lossen. Intussen verricht ook Lena, de zus van het slachtoffer, op eigen houtje naspeuringen. Dan dient het volgende slachtoffer zich aan…

De beste thrillers ooit

Nou, bovenstaande boeken zijn naar onze mening de spannendste boeken ooit geschreven. Met welk boek begin jij? We wensen je veel leesplezier!

Picture of Nienke
Nienke

Schrijfster voor Writers.nl

Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.

Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten