Beste young adult boeken [Nederlands en Engels!]

In de levendige wereld van Young Adult (YA) literatuur, waar verhalen zich ontvouwen rondom zelfontdekking, avontuur en liefde, draait alles om jongvolwassenen. Deze boeken zijn specifiek gericht op de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar en vormen een verbinding tussen jeugdliteratuur en volwassen fictie

Dit artikel neemt ons mee in de beste Young Adult boeken van 2023, zowel in het Nederlands als in het Engels, en onthult een schat aan literaire werken die klaarstaan om ontdekt te worden.

Wat zijn young adults boeken?

Young Adult (YA) boeken zijn speciaal geschreven voor lezers tussen de 15 en 25 jaar oud en spreken zowel jongeren als volwassenen aan. Deze boeken omvatten verschillende genres zoals:

 • Thrillers
 • Romans
 • Fantasy
 • Chick-lit

De hoofdpersonages zijn meestal ongeveer 17 jaar oud en bevinden zich in een fase van zelfontdekking en volwassen worden. YA-boeken behandelen onderwerpen als opgroeien, zelfstandigheid en eerste liefdes, en ze onderscheiden zich door hun benadering van volwassen thema’s op een manier die toegankelijk is voor jongeren. Dit maakt ze bijzonder in vergelijking met andere literaire genres.

Young adults boeken Nederlands

Boeken voor jongvolwassenen in Nederland vormen een levendige en gevarieerde categorie binnen de literatuur. Ze omvatten een breed scala aan genres en onderwerpen die jongeren aanspreken.

Thema's en genres

Vaak voorkomende onderwerpen in boeken zijn spanning, realiteit, fantasie en romantiek. De verhalen hebben vaak boeiende verhaallijnen met moderne elementen.

Populaire Nederlandse YA auteurs

 • Mel Wallis de Vries:
 • Bekend van spannende boeken zoals “Vlucht” en “Vals” (ook verfilmd).
 • Liza Sips:
 • Auteur van “Soapsop“.
 • Mirjam Mous:
 • Schreef “Boy 7“.

Andere bekende schrijvers van boeken voor op jongvolwassenen

 • Cis Meijer
 • Chinouk Thijssen
 • Jen Minkman
 • Juultje van den Nieuwenhof
 • Lotte van den Noort
 • Rima Orie
 • Inge Verbruggen
 • Mel Hartman
 • Maren Stoffels

Kenmerken van de boeken

 • Bevatten vaak elementen van mysterie, avontuur en persoonlijke ontwikkeling.
 • Gebruiken taal die aansluit bij boeken voor jongvolwassenen.
 • Kenmerken zich meestal door humor en een vlot tempo.

Young adults boeken Nederlands top 10

De top 10 young adult boeken in het Nederlands biedt een diverse mix van genres en verhalen:

 1. Een van ons liegt – Karen M. McManus
 2. Vlucht – Mel Wallis de Vries
 3. After – Anna Todd
 4. Boy 7 – Mirjam Mous
 5. Stille Duisternis – Fenneke Zwaaneveld
 6. Het hart van de adelaar – Emmelie Arents
 7. De gevallen koning – Holly Black
 8. Leegland – Marjan Brouwers
 9. Het Polaroidmeisje – Famke Hendriks​

Young adults boeken Engels top 10

 1. The Davenports – Krystal Marquis
 2. Silver in the Bone – Alexandra Bracken
 3. The Legacies – Jessica Goodman
 4. House of Marionne – J. Elle
 5. Highly Suspicious and Unfairly Cute – Talia Hibbert
 6. My Father, The Panda Killer – Jamie Jo Hoang
 7. Thieves’ Gambit – Kayvion Lewis
 8. Murtagh – Christopher Paolini
 9. Check & Mate – Ali Hazelwood
 10. American Royals IV: Reign – Katharine McGee

 

Deze boeken zijn geliefd omdat ze jongvolwassenen aanspreken met boeiende thema’s zoals mysterie, avontuur, romantiek en persoonlijke groei. Ze maken gebruik van taal die nauw aansluit bij hun doelgroep.

Heersende thema's

Sociale kritiek, mentale gezondheid en het ontdekken van jezelf zijn onderwerpen die vaak voorkomen. Ze weerspiegelen de veranderende interesses van jonge lezers en de dynamische aard van young adult literatuur in 2023.

Vergelijking met internationale en Nederlandse young adults boeken

 • Onderwerpen en setting: Nederlandse YA-boeken richten zich vaak op lokale thema’s en kwesties, terwijl Engelse YA-boeken meer universele, internationaal herkenbare onderwerpen bevatten.
 • Taal en culturele context: De taal en culturele nuances verschillen, waarbij Nederlandse boeken mogelijk meer verwijzen naar Europese of specifiek Nederlandse contexten, terwijl Engelse boeken een bredere, vaak meer diverse culturele achtergrond kunnen hebben.

Bereik en invloed: Engelse YA-boeken hebben een grotere internationale reikwijdte en invloed, gezien de dominantie van het Engels als wereldtaal.

Young adults boeken en geestelijke gezondheid

In young adult (YA) literatuur worden vaak complexe mentale gezondheidskwesties behandeld, zoals:

 • Angst
 • Depressie
 • Andere psychische aandoeningen

Deze komen vaak voor tijdens de tienerjaren. Deze boeken bieden een krachtige en helende verkenning van de uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid, waardoor jonge lezers een beter begrip krijgen en soms zelfs innerlijke genezing ervaren. 

Opmerkelijke voorbeelden zijn romans zoals het emotioneel geladen verhaal over bipolaire stoornis en verslaving van Nic Stone, John Green’s “Turtles All the Way Down” dat het leven met angst en OCD onderzoekt, Laurie Halse Anderson’s “Wintergirls” dat anorexia, zelfbeschadiging en zelfmoord bespreekt, evenals andere werken die psychische aandoeningen zien als een integraal onderdeel van iemands leven in plaats van slechts een crisis. 

De weergave van mentale gezondheidsproblemen in YA literatuur is authentiek, divers en biedt een realistisch beeld van deze uitdagingen.

Aankomende publicaties young adults boeken

In 2023 wordt de wereld van de young adult literatuur verblind door een reeks onmisbare titels. Of je nu een liefhebber bent van meeslepende fantasieverhalen, hartverwarmende romances of intrigerende hedendaagse verhalen, dit jaar is er voor elke YA-fan wat te vinden.

 • City of Nightmare”: Dit boek van Rebecca Schaeffer biedt een opwindend avontuur.
 • The Spiceroad”: Dit boek van Maiya Ibrahim een betoverende ontsnapping naar het fantastische belooft. 
 • Flowerheart”: Dit boek van Catherine Bakewell’s zullen lezers fascineren met hun unieke verhalen.

Voor degenen die op zoek zijn naar een duistere twist:

 • A Door in the Dark” van Scott Reintgen
 • Divine Rivals” van Rebecca Ross

Deze boeken staan ook klaar om grote successen te worden in het fantasy-genre. 

Voor lezers die houden van emotionele diepgang:

 • De boeken “Starlings” van Amanda Linsmeier en “Sing Me to Sleep” van Gabi Burton zijn uitstekende keuzes voor mensen die op zoek zijn naar verhalen met veel emotionele diepgang.

Voor liefhebbers van romantiek:

 • Als je een fan bent van romantische verhalen, zul je zeker genieten van “The Love Match” door Priyanka Taslim en “Highly Suspicious and Unfairly Cute” door Talia Hibbert.

Voor fans van hedendaagse onderwerpen:

 • Voor degenen die geïnteresseerd zijn in hedendaagse thema’s, bieden “We Are All So Good at Smiling” door Amber McBride en “As You Walk On By” door Julian Winters boeiende verkenningen.

Voor verkenners van jonge liefde en identiteit:

 • Duik in de complexiteit en subtiliteiten van jonge romantiek en zelfontdekking met “6 Times We Almost Kissed (And One Time We Did)” door Tess Sharpe en ‘Begin Again’ door Emma Lord.

Voor liefhebbers van unieke ervaringen in de jongvolwassenheid:

 • De boeken “Reggie and Delilah’s Year of Falling” van Elise Bryant, “This Time It’s Real” van Ann Liang, “Remind Me to Hate You Later” van Lizzy Mason en “Last Chance Dance” van Lakita Wilson staan op het punt om zich bij de geliefde boeken in het young adult-genre te voegen. 

Deze verhalen weten de harten van jongvolwassenen te raken. Deze aankomende publicaties zijn meer dan alleen boeken; ze vormen een toegangspoort naar nieuwe werelden, emoties en avonturen die met enthousiasme ontdekt kunnen worden door gepassioneerde lezers.

Boeken jongvolwassenen – waar kan je deze kopen?

 • Bibliotheken: Jonge volwassenen die op zoek zijn naar boeken kunnen een bezoek brengen aan bibliotheken, die ondanks de afname in leestijd nog steeds populair zijn voor het lenen van boeken en het vinden van inspiratie. 
 • Online platforms: Platforms zoals Amazon bieden een breed scala aan literatuur, educatief materiaal en verschillende genres, waaronder sociale kwesties en sciencefiction.

Het is essentieel om boeken te kiezen die aansluiten bij de interesses en ervaringen van jongeren, vooral omdat de frequentie van lezen onder 15-plussers vaak afneemt.

Conclusie beste young adult boeken [Nederlands en Engels!]

Terwijl het genre van Young Adult-literatuur voortdurend verandert, blijven de belangrijkste elementen van deze boeken – empathie, avontuur en persoonlijke groei – jonge lezers aanspreken. 

Of het nu gaat om spannende Nederlandse thrillers of meeslepende Engelse fantasyverhalen, elk boek biedt een uniek perspectief op de complexiteit van volwassen worden. 

De diversiteit aan thema’s, locaties en culturele contexten in deze boeken verrijkt de leeservaring van jongvolwassenen en geeft hen een spiegel om naar zichzelf te kijken en een venster om naar de wereld te kijken. 

In een tijd waarin mensen steeds minder tijd besteden aan lezen, blijven deze young adult boeken een onmisbare rol spelen bij het voeden van de verbeelding en het bevorderen van een levenslange liefde voor literatuur.

Picture of Nienke
Nienke

Schrijfster voor Writers.nl

Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.

Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten