Beste scandinavische thrillers boeken [Top Zweedse boeken]

Of je nu een fervent lezer bent of voor het eerst in jaren een boek wilt oppakken, je hebt vast wel eens van het fenomeen van ‘Scandinavische thrillers’ gehoord. De boeken zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar spanning, goed uitgewerkte personages en winterse locaties.

Scandinavische thrillers worden steeds populairder… Waarom?

De wereld voelt zich steeds meer aangetrokken tot de mysterieuze en spannende verhalen die worden verteld door Scandinavische schrijvers. Dit valt op verschillende manieren te verklaren. Zo verkennen Scandinavische thrillers veel thema’s die ons aanspreken, waaronder corruptie, misdaad en de menselijke psyche. Daarnaast voegt de Scandinavische setting een extra dimensie toe aan het genre, van bevroren bossen tot verlaten dorpjes. 


Een andere reden die de populariteit van Scandinavische thrillers boeken kan verklaren is de aanwezigheid van goed ontwikkelde hoofd- en bijpersonen. De uitwerking van de personages waar we over lezen, zorgt ervoor dat wij ons als lezer verbonden kunnen voelen met hen, waardoor onze leeservaring wordt verrijkt.

We mogen van geluk spreken dat de kwaliteit van de vertalingen enorm hoog ligt. Hierdoor wordt de oorspronkelijke sfeer goed behouden. De kwalitatieve vertalingen hebben bijgedragen aan het enorme succes van de Scandinavische thriller.

De top 10 beste scandinavische thrillers boeken

Ben je geïnteresseerd in een Scandinavische thriller, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Dan lees je het juiste artikel. Wij zullen namelijk delen wat naar onze mening de beste Scandinavische thrillers boeken zijn. Benieuwd naar onze top 10? Lees dan snel verder.

  1. Grensgebieden – Arne Dahl
  2. Moordenaar zonder gezicht – Henning Mankell
  3. Smilla’s gevoel voor sneeuw – Peter Høeg
  4. Noordkaap – Nathalie Pagie
  5. De vleermuisman – Jo Nesbø
  6. Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson
  7. Ik reis alleen – Samuel Björk
  8. Memento – Emelie Schepp
  9. De Katharina Code – Jørn Lier Horst
  10. Hypnose – Lars Kepler

1. Grensgebieden - Arne Dahl

In Grensgebieden volgen we het verhaal van de vijftienjarige Ellen die spoorloos verdwijnt. 

Sam Berger van de Stockholmse politie vermoedt dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Niemand deelt zijn vermoeden; Sam ziet zich genoodzaakt alleen op onderzoek uit te gaan. En dan ontdekt hij sporen – sporen die speciaal voor hem bedoeld lijken te zijn.

Een fantastische thriller om mee te beginnen! Na het uitlezen van het boek van deze Zweedse thriller schrijver, kun je het volgende boek op deze lijst lezen, maar je kunt ook het overige werk van Arne Dahl lezen. Hij heeft namelijk zeventien boeken geschreven!

2. Moordenaar zonder gezicht - Henning Mankell

In Moordenaar zonder gezicht onderzoekt Inspecteur Kurt Wallander de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar. Omdat hij vermoedt dat er buitenlandse vluchtelingen bij betrokken zijn, probeert hij zijn onderzoek angstvallig uit de publiciteit te houden. Hij heeft echter geen rekening gehouden met racistische krachten in de samenleving.

Een fantastisch boek dat complexe thema’s zoals corruptie en ongelijkheid verkent. Dit boek is al meer dan dertig jaar geleden geschreven, maar is tot op de dag van vandaag een van de beste Scandinavische thrillers.

3. Smilla’s gevoel voor sneeuw - Peter Høeg

Smilla, de eigenzinnige dochter van een Inuit zeehonden jaagster en een rijke Deense arts, tracht op haar geheel eigen en koppige wijze de dood van een jongetje te ontraadselen. Ze raakt daarbij verstrikt in een web van intriges. Haar doorzettingsvermogen leidt tot een weergaloze ontknoping op het poolijs.

Een erg toegankelijk boek, voor zowel de nieuwe lezer als de fervent lezer. Peter Høeg heeft een boek geschreven dat de perfecte mix is tussen literatuur en spanning. Kruip weg onder een dekentje en sla het boek open.

4. Noordkaap - Nathalie Pagie

Noordkaap is een Scandinavische thriller geschreven door een Nederlandse auteur. Je denkt misschien dat dit boek om deze reden niet thuishoort in dit rijtje, maar niks is minder waar. Het boek is enorm spannend en je zult tijdens het lezen constant op het puntje van je stoel zitten.

In het uiterste noorden van Noorwegen vindt in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaats. Zes ambitieuze wetenschappers laten zich een half jaar lang opsluiten met tien zware criminelen. Wat willen ze bereiken? Waarom? En werken de criminelen willoos mee, ook nadat het eerste slachtoffer is gevallen?

5. De vleermuisman - Jo Nesbø

Jo Nesbø heeft in de afgelopen jaren een reputatie voor zichzelf weten op te bouwen, waardoor hij vandaag de dag bekendstaat als een van de beste Scandinavische schrijvers. Nesbø is een man van vele talenten, want naast auteur is hij ook een bekende Noorse muzikant!

In De Vleermuisman wordt Harry Hole door zijn superieuren naar Australië gestuurd om de politie down under bij te staan bij het onderzoek naar de moord op een Noorse actrice. Holes verblijf in Sydney voert hem naar de duistere kanten van de stad waar de vrolijke toerist nooit zicht op krijgt. Het verhaal leidt naar een oude Aboriginalvertelling over de vleermuisman, die tot leven wordt gewekt door misdaad. En waar de vleermuisman ontwaakt, verschijnt de dood onder de stervelingen.

6. Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson

In Mannen die vrouwen haten volgt de lezer twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert …

Ondanks dat dit boek niet thuishoort in het rijtje van nieuwe Scandinavische thrillers, is het boek uit 2005 nog steeds een van de meest invloedrijke thrillers binnen het Scandinavische genre. Stieg Larsson overleed nog voordat de boeken gepubliceerd werden, maar zijn nalatenschap is enorm.

7. Ik reis alleen - Samuel Björk

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Als blijkt dat het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt Holger Munchs speciale onderzoeksteam weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Ik reis alleen is een perfect voorbeeld van een Scandinavische thriller die spanning combineert met diepgaande thema’s zoals mentale gezondheid.

8. Memento - Emelie Schepp

In Memento werkt Officier van justitie Jana Berzelius aan een moordzaak die gruwelijke herinneringen aan haar verleden oproept. Alle sporen leiden namelijk naar een kind als dader. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? Is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Deze thriller van Emelie Schepp is perfect wanneer je groot fan bent van Zweedse schrijvers en andere auteurs in deze lijst, zoals Jo Nesbø, Stieg Larsson en Lars Kepler. Het boek combineert thema’s als mensenhandel, misleiding en mishandeling met moord. Een extreem spannend boek met zware thema’s.

9. De Katharina Code - Jørn Lier Horst

Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elk jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politie-inspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

De Katharina Code is het eerste boek in de serie genaamd het Cold Case kwartet. Ben je dus fan van dit boek? Dan kun je direct verder met het volgende boek binnen de serie. Gelukkig maar, want het boek heeft een spannend einde!

10. Hypnose - Lars Kepler

Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark besloten zijn leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in een vreselijke nachtmerrie.

Hypnose is geschreven door één van de beste Scandinavische thriller schrijvers. Dit boek is zijn populairste werk en is zelfs verfilmd! Net als het boek is ook de film erg positief ontvangen.

Scandinavische thrillers for the win!

We raden sterk aan om eens een Scandinavische thriller te proberen. Na het uitlezen van je eerste boek binnen dit genre zul je al snel begrijpen waarom iedereen altijd zo positief is over het werk van Scandinavische schrijvers.

Met welk boek uit deze lijst begin jij? Ga je voor het werk van een populaire Scandinavische schrijver, zoals De Vleermuisman, Hypnose of Mannen die vrouwen haten of ben je benieuwd naar de Scandinavische thriller geschreven door een Nederlandse?

Ga er lekker voor zitten en laat je meenemen door de geweldige verhalen.

Foto van Nienke
Nienke

Schrijfster voor Writers.nl

Nienke is een gepassioneerde schrijfster voor Writers.nl, met een diepe liefde voor literatuur die teruggaat tot haar vroege jeugd. Als een serieuze lezer heeft Nienke door de jaren heen een scherp oog ontwikkeld voor de nuances van de Nederlandse literatuur. Haar verbondenheid met boeken begon in haar kindertijd en heeft zich sindsdien geëvolueerd tot een levenslange toewijding aan het verkennen van de rijke literaire tradities in Nederland.

Met een grondige kennis van de Nederlandse literaire wereld deelt Nienke op Writers.nl niet alleen boekrecensies, maar ook diepgaande inzichten en analyses. Haar schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar liefde voor taal, maar ook haar vermogen om complexe verhalen en ideeën met helderheid en diepgang over te brengen.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten